فواید روغن کانولا

فواید روغن کانولا

فواید روغن کانولا

این روغن از دانه های گیاه کانولا یا کلزا که در مناطق معتدل رشد می کند به دست می آید.
این دانه از گروه غلات بوده و ابتدا گل های زرد طلایی داده و سپس تبدیل به غلاف هایی به طول ۵ سانتیمتر شده که داخل آن دانه های کوچک و گرد روغنی ‏ به اندازه خردل دارد. دانه ها حدود ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن و ۱۲تا ۱۸ درصد پروتئین دارد.
این روغن ابتدا به علت وجود مواد نامطلوب فقط مصرف صنعتی داشته و در حال حاضر در صابون سازی، مواد آرایشی بهداشتی، حشره کش ها و غیره استفاده می شود.
اما در سال ۱۹۴۵ در کانادا بر روی کلزا تغییرات ژنتیکی انجام گرفت و گیاه کانولا به صورت کنونی به وجود آمد. اکنون این کشور بزرگترین صادر کننده این روغن می باشد.
چون کشت آن در فصل پاییز و بعد از برداشت گندم و برنج است در ایران نیز مورد استقبال قرار گرفت و از سال۱۳۷۸ به صورت گسترده شروع شد.
این روغن دارای اسیدهای چرب ضروری امگا ۶، امگا ۳ و یک آنتی اکسیدان قوی مانند ویتامین E برای پوست، مو و حفاظت از سلول ها در برابر سرطان می باشد.
منبع غنی از اسیدهای چرب نیمه اشباع مانند ‏اولئیک اسید که باعث افزایش کلسترول خوب در خون شده و از بدن در برابر بیماری های قلبی و عروقی حفاظت می کند.
در هر ۱۰۰ گرم این روغن ۸۸۴ کالری انرژی وجود دارد. در کاهش التهابات آرتریت رماتیسم و آسم مفید است.
به همین دلیل عده ای آن را جزء سالم ترین روغن ها در کنار روغن زیتون قرار می دهند.
روغن گیری از این دانه ها به دو روش پرس گرم و سرد انجام می شود.
بیشتر روغن هایی که به روش صنعتی تولید می شوند با پرس گرم استخراج می شوند.
ابتدا دانه ها تمیز و پخته شده سپس به صورت مکانیکی فشرئه شده قسمتی از روغن آن خارج شود و سپس با استفاده از حلال هگزان باقی مانده روغن استخراج شده در نهایت جهت تصفیه و شفاف سازی در مجاورت بخار و اسیدفسفریک قرار می گیرد.
در این فرآیندها چون از درجه حرارت بالا و مواد سمی استفاده می شود مقداری از ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها و کاروتنوئیدها حذف شده و چربی‌های اشباع ترانس در آن افزایش می‌یابد.
به دلیل اینکه حدود ۹۰ درصد محصولات گیاه کلزا در دنیا تغییر ژنتیکی پیدا کرده اند باقیمانده سموم و آفت‌کش‌ها در آن بالاست و در صورت مصرف زیاد می تواند روی قلب و عروق، کلیه، کبد و اعصاب اثرات نامطلوب داشته باشد. البته تا به حال تحقیقات بلند مدتی روی آن انجام نشده و این نظرات هنوز موافقان و مخالفان زیادی دارد. اما بهتر است مانند همه روغن ها به میزان کم و فقط برای سرخ کردن در دمای بالا از آن استفاده شود، در غیر این صورت می توان از این روغن که به صورت ارگانیک و با پرس سرد تهیه شده استفاده کرد.
به دلیل اینکه حرارت و حلال در استخراج آن به کار نرفته است، میزان بالای آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب ضروری و اولئیک اسید را دارا می باشد، البته روغن‌ها نباید در معرض گرما، رطوبت و نور قرار بگیرند چون فاسد شده و بوی نامطلوبی پیدا می کنند.

گردآوری : سعیده سالک – کارشناس تغذیه

طراحی سایت

Powered by keepvid themefull earn money